- لندن (رويترز) - قال باحثون هولنديون أن الحوامل اللائي يأكلن الجوز ومنتجاته مثل زبد الفستق بشكل يومي تزيد لدى أطفالهن مخاطر الإصابة بالربو بنسبة 50 في المئة.
- الا ان الدراسة أوضحت ان الكميات المعتدلة لا يبدو لها اثر وهو ما يعني انه من السابق لأوانه كثيرا القول بضرورة إقلاع الحوامل عن تناول هذه المنتجات نهائيا خاصة وأنها تحوي العديد من المواد المغذية والدهون الصحية التي يحتاجها الجنين للنمو.
- وقالت ساسكيا فيلرز أخصائية علم الأوبئة بجامعة اوترخت الهولندية ورئيسة فريق البحث "نحن أول من يكتشف هذه الآثار القوية المتعلقة بأعراض الربو. لكن إلى أن نتأكد لا نريد منع تناوله."
- والربو مرض التهابي يسبب صفيرا مع التنفس وسعالا وصعوبة في التنفس مما يجعل حياة المريض في بعض الأحيان عرضة للخطر. وفي بعض البلدان يصل عدد الأطفال المصابين بالربو الى 30 في المئة وذلك حسب بيانات منظمة الصحة العالمية.
- ولا يعرف العلماء حتى الان السبب الرئيسي وراء إصابة بعض الاطفال بالربو رغم ان البعض يعتقد ان الحساسية قد تثير المرض وتسبب ضيقا في الشعب الهوائية.
- وقالت فيلرز انه من المعروف ان الجوز والمأكولات البحرية تحتوي على مواد مثيرة للحساسية ولكن الفريق الهولندي وجد فقط علاقة بين الفستق والربو.
- وفي الدراسة استكملت اربعة الاف حامل استبيانا عن وجباتهن الغذائية وأجبن في الاستبيان على اسئلة بشأن تناول الخضر والفواكه الطازجة والأسماك والبيض والحليب ومنتجات الالبان والجوز ومنتجات الجوز سواء نادرا او بشكل منتظم او يوميا.
- و أجرى الباحثون بعد ذلك تقييما على الوجبات الغذائية للأطفال وبحثوا في أسباب ظهور الربو على مدار ثمانية أعوام.
- ونشر فريق البحث الدراسة في الدورية الأمريكية لعلاج الجهاز التنفسي والعناية المركزة.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
تفاصيل إضافية حول الموضوع ، عن موقعي البي بي سي
- Asthma risk from pregnancy nuts
Mothers-to-be who eat nuts every day may increase their child's risk of developing asthma by 50%, claim Dutch researchers.
Nearly 4,000 pregnant women completed diet questionnaires, and their children were monitored for eight years.
The results, published in a US journal, suggest that potent allergens found in some nuts might prime the foetus to be allergy-prone.
Other studies, however, have been less conclusive about nuts and asthma risk.
The factors during pregnancy, or early life, that cause some children to develop asthma while others are unaffacted are still unclear.
Asthma runs in families, suggesting a strong hereditary link, but the environment still plays a significant role.
However, comparing women who ate nuts daily during pregnancy to those who ate them "rarely" consistently pointed to an increased risk, with between a 40% and 60% rise in the chances of wheeze, asthma symptoms in general, and use of steroids.
Dr Saskia Willers, from the University of Utrecht, who led the study, said: "While it is too early to make recommendations of avoidance, it is important for pregnant women to eat healthily, and what is true for many foods is that too much is never good."
The study examined the effect of eating different types of nuts, including peanuts, which botanically are not a true nut.
Peanuts have been closely associated with allergy.
"Peanut is a potent allergen, and peanut allergy is associated with anaphylactic shock and is less likely to be outgrown than other allergies."
The research also found lower asthma rates in the children of mothers who ate more fruit during pregnancy.
However, researchers suggested that other aspects of a healthier lifestyle followed by these women might be responsible.
Vitamin puzzle
The study was published in the American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, published by the American Thoracic Society.
Professor John Heffner, a past president of the society, said there was not enough evidence that the nut diet had caused the problem, and he called for more studies.
"These findings emphasise the critical importance of additional investigations into the environmental exposures for both mother and child."
Leanne Male, from Asthma UK, also said that further studies would be needed before firm dietary advice could be given to pregnant women, as other research had thrown up contradictory results.
She said: 'Some studies say that the vitamin E and other health properties nuts contain, especially when consumed as part of a healthy Mediterranean-style diet, can be protective against asthma.
ليست هناك تعليقات:
إرسال تعليق